Книгите на Стоян Вълев    
 
 
   НОВИНИ
   ИНТЕРВЮ
   РЕЦЕНЗИИ
   НАБЛЮДАТЕЛ
   ПАМЕТ
 
 
Анкета
Има ли цензура в литературния ни живот?
ДА
НЕ

Търси

в

   

МЕТАЛУРГИЯ НА ДУМИТЕ
 

 
Книгата съдържа над 120 текста, с изумителен изказ, които са като филми от случки с глобално значение: жабешките сватби, астрономическия феномен „пролет”, върколаците в леглата, хората преди пещерите, варенето на ракия, последните призраци...
Сто и шейсет цветни страници, илюстрирани със снимки на каменни и дървени феноменални форми от музея на камъка и дървото „Тера Фантастика”.
Металургия на думите по дух е книга от репортажи за събития, които не влизат в новините, но са важни за оцеляването на нашата човешка чувствителност. По някакъв начин сборникът е по-близък до духа на Discovery и National geographic отколкото до традиционната белетристика. Перото на автора представя случки, с които се заминават съвременните студии за научно-популярни филми, но с изрази, които са еталон за майсторство в разказа. Самият словоред е брилянтно изчистен от клишета и е образец за въздействащи конструкции на речта. В българското книгоиздаване отдавна е нямало толкова красив език за нещата от живота. Представям три малки примера: ... Студена кал и болна от пневмония мъгла се прегръщат в безутешна скръб между онемели дървета. Черни гнезда гледат към втасалото от влага небе, което ръси студен януарски дъжд над пепелносиви тръстики. Брадясали субекти, отдавна умъртвили любовта в себе си, с двуцевки лишават блатата от малкото прехвърчащ живот. ... Тиня и мрак.Вече си в Мезозоя. После врявата пониква от далечния бряг. Затихва , избуява – сякаш призраци обикалят по водата и дирижират дивия хор. После сместа от водорасли и жаби пак закипява. Събира се с хиляди други крякания и каканижения, набира мощ... Прониква в теб, надига се. Изригва към небето. Брътвежен вулкан. Една звезда пада. От труса. И изгаря над тръстиката. Но на жабите не им пука. ... По улиците на селото сутрин пълзи миризмата на греяна ракия и издайнически показва къде след малко ще се понесат протестните писъци на прасета. вадени насила от уютните им кочини Врящи казани с вода и хора с окървавени дрехи около димящата вода, заедно с ревящи газови горелки... Категоричните белези на вихрещата се из района зимна пандемия по свинете.
Книгата е истински подарък за любителите на четивото. Далина Добрева, издател
„Металургия на думите”, Автор е Николай Илчевски, издателство Алитеа, 2013. Книгата е част от проекта „Текстът като визия” посветен на българската словестност.  Цена : 10 лв.


_ Обратнo _
_ Поръчай _

   РАЗДЕЛИ


   ???????
   Преводна проза
   Българска проза
   Преводна поезия
   Българска поезия
   Детско - юношеска
   За ученика
   История
   Политика
   Философия
   Фолклор
   Науки
   Енциклопедии
   Речници
   Здраве
   Любов. Секс
   Комикси
   Антиквариат
   Себепознание
   Загадки
   Фентъзи, фантастик
   Художници
   Литературна критик
   Литературна истори
   Педагогика
   Право
   Публицистика
   Театър, Кино
   Хумор. Сатира

    ПрепоръчаноАбонирайте се за
    Нови книги
 

БЪЛГАРСКИ ХУМОРИСТИЧНО - САТИРИЧЕН РЕЧНИК

     
 

МЕТАЛУРГИЯ НА ДУМИТЕ

     
 

АЛА БУЛГАРО

     
 

СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ

     
 

КРЕСНЕНСКО-РАЗЛОЖКОТО ВЪСТАНИЕ.1878-1879

     


брояч : 894240         
  

Главен редактор на WWW.KNIGI-NEWS.COM - Стоян Вълев - world_of_books@abv.bg
Литературен сътрудник - Мария Узунова -info@knigi-news.com