Книгите на Стоян Вълев    
 
 
   НОВИНИ
   ИНТЕРВЮ
   РЕЦЕНЗИИ
   НАБЛЮДАТЕЛ
   ПАМЕТ
 
 
Анкета
Има ли цензура в литературния ни живот?
ДА
НЕ

Търси

в

   

СИМЕОН ЯНЕВ РАЗКАЗА СВОЯТА ВЕРСИЯ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД 89-ТА,
 

  „Биографии на отрепки” на Симеон Янев е опит да се разкаже в романова форма, това, което наричат „преход”. Сиреч случилото се след 10 ноември 1989 година. Свирепото мълчание, обгърнало тази книга, от какво е причинено? От несъгласията на „отрепките” ли? Или има някакво объркване?
Ако има объркване то е причинено от факта, че Симеон Янев е литературен критик, историк и теоретик, професор до пенсионирането си. Но той е и автор на романа "Биографии на писатели, генерали и трети лица" (роман). Варна: Георги Бакалов, (1983 - 1 част) (1986 - 2 част),който е сред най-високите постижения на българското романово изкуство. И така – професор-писател!? Объркващо звучи в литературното разделение у нас, макар че се наслаждаваме на романите на Умберто Еко ... Та ние и досега не знаем кое е по-голямото достижение на Атанас Далчев – като поет или като литературен критик... А Симеон Янев е и автор на „Пародийното в литературата.” (София: Наука и изкуство, 1989.), но и на „ Български характери” (София: Профиздат, 1989) „Участта българин” (Велико Търново: Слово, 2002).
„Биографии на отрепки” е най-мащабният опит за пресъздаване на времето след 1989-та. Този роман поглежда иронично към нашите си, трагични и трагикомични работи, разказва за паденията и лутанията на интелигенцията ни, чрез нея обсъжда съдбата на нацията.
Романът е един опит, знам, че ще има и други. Защото този период – от 89-та насам, тепърва ще се пресъздава от литературата ни. Липсата на този период в съвременната българска проза и поезия е най-големият грях.
Осъзнаването на този грях предстои. Симеон Янев разказа своята версия за това време. А вие?


Стоян ВЪЛЕВ

 

_ Обратнo _

брояч : 894238         
  

Главен редактор на WWW.KNIGI-NEWS.COM - Стоян Вълев - world_of_books@abv.bg
Литературен сътрудник - Мария Узунова -info@knigi-news.com