Книгите на Стоян Вълев    
 
 
   НОВИНИ
   ИНТЕРВЮ
   РЕЦЕНЗИИ
   НАБЛЮДАТЕЛ
   ПАМЕТ
 
 
Анкета
Има ли цензура в литературния ни живот?
ДА
НЕ

Търси

в

   

СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА XX-Я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКОТО ФОЛКЛОРНО ИЗКУСТВО
 

 

Културното събитие, сбрало усмивките на деца от десет страни, както и надсловът „Приятелство без граници”, синтезират отново идеите на дружбата и единението между малките приятели, дошли от близо и далече, и намерили в Сливен гостоприемство и сцени за творчеството и хармонията. Фестивалът продължава, като на празника на славянската писменост, на българската култура и печат – 24 май, гостите се включиха и в празничната манифестация и проявите на духа. Организатори са община Сливен (отдел „Образование, култура и вероизповедания”, нач. Ваня Шишкова), учебните заведения в града, Регионалният инспекторат по образование към МОН и Детският комплекс. По време на XX-то международно издание на детския фолклорен танцов фестивал, малки участници от България, Унгария, Беларус, Индия, Молдова, Полша, Грузия, Литва, Македония и Словения показват майсторството си в народните ритми на импровизираните сцени в града, обменят знания за културното наследство на своите държави.
Кметът на Сливен Стефан Радев и областният управител Татяна Петкова приеха представителните групи на гостите, както и от символичния „домакин” - Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Детския комплекс. На срещите малките гости чуха интересни данни от сливенския градоначалник, думите му на удовлетворение към децата като „съхранители на наследството на страните си”, както и за историческото минало, духовното богатство и съвременния ден на Сливен. Те получиха подаръци и сувенири, напомнящи за присъствието им във „воевоводския град”. Тук бяха и председателят на организационния комитет на Фестивала и зам.- кмет на Сливен по хуманитарните дейности, Пепа Чиликова, и създателят на рисунка, посветена на събитието: 8-годишният Калоян Хаджистойчев, на когото е присъдена специалната награда от Световния конкурс за детска рисунка, организиран от ЮНЕСКО и община Камено.
Придвижването на участниците до сакралното за сливенци място за откриване на Фестивала– площад „Хаджи Димитър”, бе осъществено чрез колоритно „дефиле” от Градската градина по ларгото на Сливен, където националните им костюми предизвикаха възторга на гражданите от многоцветието на багрите. Изпълнителите на фолклорните ритми от гостуващите държави бяха предвождани по традиция от гайдарския оркестър на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”- Котел, и състава при Детския комплекс – Сливен.
Кметът на града и патрон на Фестивала, Ст. Радев, отправи вълнуващи думи към участниците, откривайки международната културна инициатива със светли пожелания за разширяване на приятелствата: ”Във фестивалните дни имаме удоволствието да се насладим на фолклорните традиции на страните-участници. През годините Детският фолклорен фестивал се превърна в емблема на усмивките и на послание за единство на народите, въпреки етническото и фолклорно многообразие”, подчерта той. Под издигнатите знамена на Република България, на Европейския съюз и фестивалния флаг, протича събитието, стимулиращо детското танцово фолклорно изкуство. Под величествената сянка на Войводата хаджи Димитър домакини и гости представиха запомняща се концертна програма, последвана от празнични илюминации и полетели във въздуха разноцветни балони...
По време на празника своето изкуство показваха детските състави за танци на домакините: българските „Тракийче”, „Бисерче” и към НЧ „Слънце” (към Детски комплекс – Сливен, Военния клуб в града и с. Гавраилово), както и при Народно читалище „Зора-1860” и сливенските учебни заведения: Първо основно училище „Хаджи Мина Пашов” и при Основно училище „Димитър Петров”; на сцените се изявиха и Детският фолклорен ансамбъл „Българче” при Второ основно училище “Христо Ботев”, на XI Основно училище „Константин Константинов”, при XII основно училище „Елисавета Багряна”, към Културно-просветното дружество на каракачаните и при Народно читалище „Хаджи Димитър-1937”). Сливенци оцениха високо изкуството и на групите от държавите-участнички: Детски фолклорен състав „Студент Марибор” (Словения), на танцовия състав „Жребчета” при Танцовия ансамбъл „Мишина” (Унгария) и състава „Лялечки” (Беларус). Аплодисменти събраха и фолклорните формации „Илоштебами” (Грузия), към Културна академия „Шивам Нрутия” (Индия), танцовият състав „Пинимелис”(Литва), ансамбълът „Боймия” (Македония), състав „Изворче” от Молдова и Детският фолклорен състав “Цепелия-Познан” от Полша.
По време на вълнуващото си пребиваване в Сливен участниците развиха и обогатиха и уменията си в организираното „училище за фолклор”; с включването си в концертите в населените места на община Сливен, в организирания „хепънинг” и творческите работилници на крепостта „Туида” в различните жанрове изкуство; със запознаването с традиционните български и сливенски занаяти и др.
Заключителният гала-концерт по повод завършването на XX Международен танцов фестивал отново ще се превърне в истински духовен празник за жителите и гостите на града, облъхнат от красотата на детските усмивки, високата кауза на приятелството и творческото вдъхновение.
Иванка Денева
 

_ Обратнo _

брояч : 894238         
  

Главен редактор на WWW.KNIGI-NEWS.COM - Стоян Вълев - world_of_books@abv.bg
Литературен сътрудник - Мария Узунова -info@knigi-news.com