Книгите на Стоян Вълев    
 
 
   НОВИНИ
   ИНТЕРВЮ
   РЕЦЕНЗИИ
   НАБЛЮДАТЕЛ
   ПАМЕТ
 
 
Анкета
Има ли цензура в литературния ни живот?
ДА
НЕ

Търси

в

   

ИВАН ШИШМАНОВ ПРЕДЛАГА ВАЗОВ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА
 

 
На този ден професор Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература.

Наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция), което е пореден пример за неудачите на Нобеловия комитет.

Иван Шишманов е сред най-задълбочените познавачи на творчеството на Иван Вазов и е един от най-вдъхновените „строители” на България.

Ето един прекрасен пример за служене на страната и литературата, на държавата и културата ни. И като учен, и като университетски професор, и като министър на народното просвещение, и като дипломат Иван Шишманов демонстрира бляскав ум и чувство за отговорност.

За жалост, това на което поставяше основите Иван Шишманов не бе продължено.

Хубаво е в дни като днешните да си спомним за величието на Иван Шишманов – той не се стъписа от кръстоносния поход на псевдомодернизатори като д-р Кръстев и П.П. Славейков срещу Вазов, а оцени огромното значение на творчеството на автора на „Под игото” не само за нас, българите, а и за света.

Уви, днес отново се воюва яростно срещу Вазов и неговото творчество (което между впрочем най-често не се и познава, така е най-лесно и да се обругава...).

Някога домораслите ни марксисти воюваха яростно с Вазов и творбите му, после осъзнаха, че да се води битка с Вазов означава да се разрушава националната ни душевност и характер.

Днес пламенни и добре платени псевдомодернизатори отново се опитват да заличат творчеството на Вазов.”Всуе се морите” би рекъл поетът.

На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов предложи кандидатурата на Иван Вазов за Нобеловата награда за литература. Нобеловият комитет сгреши с избора си. Но загубихме най-вече ние, българите, защото нашата литература си остана непозната за Европа и света.

Днес колкото повече подражатели на тази псевдолитература има у нас, толкова по-повече се провинциализира и издребнява тя.

А професор Иван Шишманов бе прозрял друго в творчеството на Вазов – че мисията на нашата литература е да описва и пресъздава българското.

Днес за пореден път литературата извършва предателство спрямо нацията и този път това ще е най-самоубийствения нейн акт.

Да си спомним Иван Шишманов, човекът, който градеше.

Останалото е обект на презрение.


Стоян ВЪЛЕВ


На снимката – Иван ШИШМАНОВ
 

_ Обратнo _

брояч : 885787         
  

Главен редактор на WWW.KNIGI-NEWS.COM - Стоян Вълев - world_of_books@abv.bg
Литературен сътрудник - Мария Узунова -info@knigi-news.com